Navodila za polaganje

 1. Naredimo izkop v globini 40-60 cm. Tla utrdimo z grobim nasutjem (0–60 mm) ter postopnim utrjevanjem plasti za plastjo.
 2. Uredimo fino pripravo debeline 3–5 cm, s peskom frakcije 2–4 mm ali 4–8 mm, pri kateri moramo upoštevati naklone (min 1,5 %) za odtekanje meteornih vod.
 3. Položimo tlakovce, pri katerih moramo biti pozorni, da jih jemljemo hkrati z več palet! Ker so tlakovci iz naravnega materiala, so barvne različnosti naravnega značaja, zato niso vzrok za reklamacijo!
 4. Tlakovci, ki so okrušeni, se uporabijo za obrezovanje!
 5. Zafugiramo tlakovce s suhim kremenčevim peskom granulata 0,2–2 mm, brez veziva (cement).
 6. Očiščeno tlakovano površino zvibriramo z vibracijsko ploščo, ki je obložena z belo gumo!
 7. Ponovno zapolnimo fuge s suho kremenčevo mivko.

Pomembno

 1. Tlakovci FORMA, VIA POSTUMIA, ANTIK RUSTIKAL in ANTIK VIA POSTUMIA se polagajo brez vzorca ali zaporedja.
 2. Pri polaganju je pomembno, da jemljemo tlakovce z več palet hkrati, s tem dosežemo lepšo barvno razporeditev. Lahko jih polagamo mešano ali v vrsto.
 3. Na paleti je različno število posameznih dimenzij.
 4. Tlakovcev ne polagamo v istem zaporedju.

Opozorilo

 1. Izdelke se ob prevzemu in pred vgradnjo očividno preveri. Če se opazijo izdelki z okvaro, se morajo pred vgradnjo reklamirati!
 2. Pri odobreni reklamaciji bomo izdelek zamenjali, vendar stroška vgradnje ne bomo povrnili!
 3. Za vgrajene izdelke reklamacij ne upoštevamo!
 4. Za poškodbe na izdelkih, ki so vzrok nestrokovnega vgrajevanja (polaganja), reklamacije ne upoštevamo!
 5. Ker je beton sestavljen iz naravnih materialov, lahko njegova barva nekoliko niha, zaradi tega nastanejo različni barvni odtenki. Materiali, ki jih uporabljamo (pesek, cement, voda; svetlejši pesek ali temnejši cement) vplivajo na barvo končnega izdelka.
 6. Barvne različnosti so naravnega značaja, zato niso vzrok za reklamacijo.
 7. Bele lise ali cvetenje betona, ki se pojavi na površini betona, je naraven pojav, zato se tehnično temu ne moremo izogniti.To ni vzrok za reklamacijo!
 8. Izdelke pred vgradnjo zaščitite pred dežjem in vlago, s tem boste ublažili cvetenje izdelkov.
 9. Bele lise (cvetenje betona) lahko izginejo približno v dveh letih, če so tlakovci izpostavljeni vremenskim vplivom.
 10. Za nepravilno položene tlakovce proizvajalec ne odgovarja.
 11. Proizvajalec ne odgovarja tudi za že položene izdelke z napako, saj je potrebno vsako vidno napako reklamirati že pred polaganjem.

Navodilo za vzdrževanje

 1. Ker je tlakovec naravni produkt, reagira na vse naravne sestavine, to so listje, cvetje, olja, sadje, drevje ... Pojavijo se lahko barvne spremembe (madeži), ki pa se zaradi vremenskih vplivov postopoma očistijo in sperejo v prvotno barvo.
 2. Uporabnikom svetujemo, da površino redno pometajo in čistijo, saj bodo s tem preprečili nastajanje madežev.
 3. Čistimo lahko z vodo oziroma z nevtralnimi čistili. Močnih alkalnih ali kislih čistil se za čiščenje ne sme uporabljati.
 4. Pri odstranjevanju in čiščenju snega (ledu) v zimskem času moramo biti pozorni, da ne uporabljamo ostrih predmetov, s katerimi lahko tlakovce deformiramo, opraskamo. Ravno tako ni priporočljivo odstranjevanje snega s stroji za pluženje.
 5. Tlakovci so odporni na nizke temperature. Svetujemo zmerno uporabo soli, saj se ob njeni pretirani uporabi zmanjša življenjska doba izdelka!
 6. Izdelke je priporočljivo inpregnirati. Impregnacijo lahko naredimo z običajnimi zaščitnimi sredstvi za beton. Ta sredstva so ponavadi netopna in jih nanesemo s prosojno plastjo. S tem izdelek zaščitimo pred zunanjimi vplivi: olje, voda, umazanija …

Upoštevati je potrebno stroga navodila proizvajalcev. Zaradi različnih razmer in obremenitev v praksi so ta navodila lahko le svetovalne narave in se iz njih ne morejo izvajati nikakršni garancijski ali odgovornostni zahtevki.

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Če želite izvedeti več o piškotkih, ki jih uporabljamo in kako jih izbrisati, si oglejte naše Podrobne informacije.

Sprejemam piškotke za to stran